Toen ik in nieuw zeeland op reis was, en ik daar het zo veel oer natuur zag, wist ik dat ik meer wilde doen om de natuur te beschermen. Toen ik thuis kwam, voelde kunst maken ineens niet meer als genoeg. Ik keek films, documentaires en ik ging boeken lezen over klimaatsverandering. En dit hielp niet. Boeken als' De onbewoonbare aarde' en 'Hoe gaan we dit uitleggen' zorgde er alleen maar voor dat ik verdrietiger en bozer werd. Het nieuws volgen en daar beelden van bosbranden, steeds drogere zomers, plastic soep, biodiversiteit die afneemt en alle beelden van megstallen zien hielpen ook niet mee. Maar boven dat alles, gaf het ook schuldgevoel. Want ja, ook ik koop producten in plastic, rijd auto en heb wel eens het vliegtuig gepakt. In mijn omgeving merkte ik het ook veel. Vrouwen die zichzelf geen vakantie meer gunnen of zelfs twijfelen om kinderen te nemen. We kopen ecoproducten, proberen mee te gaan met het groen maar vaak voelt het als niet genoeg. Je komt je perfectionisme tegen en misschien verlies je wel je vertrouwen grote bedrijven of zelfs in de mensheid. Op een gegeven worden we er alleen maar somber van, en zien we niet meer de mooie dingen van het leven die het zo ontzettend waardevol maken.
Heb jij wel eens last van schuldgevoel of boosheid over het klimaat? Het is in elk geval fijn om er over te praten met anderen. Je vind hier steeds meer groepen voor. Verder vertel ik je hier wat wat mij heeft geholpen.
Ik ben een permacultuur opleiding gaan doen.
Door mijn kennis over de natuur te vergroten, zag ik ook in hoe veerkrachtig het is. Daarnaast paste dit meer bij mijn holistische kijk naar de natuur. Door mij meer te verdiepen in permacultuur, las ik andere boeken en keek ik andere films. Deze gaan naar mijn gevoel meer naar de kern. We zijn bijvoorbeeld eindeloos bezig met ‘circulair’ worden, met moeten beter recyclen en daar spelen grote bedrijven op in. Maar we kunnen ook anders omgaan met hoe we producten verpakken en verkopen. Het probleem bij de kern aanpakken. Boeken die ik daarvoor las gingen meer over cijfers, het tellen van je co2 uitstoot en je voetafdruk. Ik hoorde bijvoorbeeld vaak: avocado's en amandelen zijn slecht voor het milieu want ze verbruiken veel water. En dat is ook waar, als je naar de monocultuur boerderijen kijkt. Maar ik heb ze in Portugal in voedselbossen gezien en daar zijn ze onderdeel van het ecosysteem en dus hartstikke duurzaam. Het is maar net in welke situatie je het bekijkt. Deze boeken en films komen bovendien met zulke simpele oplossingen, zoals minder monocultuur en beter zorgen voor het bodemleven. Er zijn zulke positieve verhalen van mensen die bijdragen. Oplossingen die meer met de natuur meebewegen!
BOEKEN
In het boek "Braiding sweetgrass " verteld Robin Wall Kimmerer over de balans tussen wetenschap en inheemse gedachtegoed over de natuur. Wij houden van de natuur, maar heb je er zelf wel eens over nagedacht dat de natuur ook van jou houd? Wat is onze relatie met de natuur? Wat is onze verantwoordelijkheid? Vragen die haar bezighouden en observaties wisselen elkaar mooi af. Echt een aanrader!
Het boek 'Op zoek naar de moederboom' van Suzanne Simard verteld een persoonlijk verhaal. Als kind groeide ze in een houthakkersfamilie op in Canada. Later gaat ze zelf ook werken voor een houtbedrijf, maar is ze verantwoordelijk voor het herplanten van nieuwe bomen. Haar obervaties uit haar jeugd en observaties tijdens haar werk zorgen er voor dat naar het schimmelnetwerk gaat kijken onder de bomen. Dit leid tot verschillende onderzoeken en nu kennen we allemaal boeken en films over het bodemleven van bomen. Echter toen, was het nieuw en je leest mee hoe lastig het voor haar was om hier erkenning in te krijgen. Het boek 'Het bodemvoedselweb' kan je hier vervolgens meer verdieping geven over de theorie.
Voor wie iets wilt gaan doen met landbouw, raad ik het boek "Herstellende landbouw " van Mark Shepard aan. Het is een vlot lezend boek, waar je wordt meegenomen in duidelijke oplossingen voor een nieuw landbouw model.
In het boek 'Zaaien met toekomst' volg je een stel die na vele reizen settelen in Normandie. Ze laten zich inspriren door inheemse volkeren en beginnen zelf aan een duurzame boerderij. Hun hele proces word uitgelegd in het boek en is mooi om te volgen. Ze leren door vallen en opstaan, door steeds nieuwe inzichten toe te passen.
Boeken die meer inspiren en verwonderen over onze relatie met de natuur is het boek 'het betoverende leven' Hoe kun je je weer als kind voelen? Je meer verbinden met de natuur? En hoe kunnen mythes en verhalen je helpen? Ook het boek 'Alles geeft licht' past helemaal in dit straatje. Het gaat over hoe de natuur ons kan helen en troost kan geven. 'De kunst van het reizen' verteld over filiosoven en kunstenaars die reizen. Hij laat zien wat reizen met mensen kan doen. Vooral het stukje over John Ruskin en Van gogh vond ik erg leuk om te lezen. Maar er zijn ook veel oudere boeken die hier inpiratie over kunnen geven. Zoals het boek 'Walden; or, Life in the Woods', de uitvinder van de natuur, en 'inleiding tot verwondering'.
FILMS
Van veel mensen hoorde ik over de Netflix film 'David Attenborough: A Life on Our Planet'. In die film wordt even kort verwezen naar Nederland, waar onze boeren effectief gebruik maken van grond. Maar wie de film "Kiss the ground" zal kijken gaat daar wellicht anders over denken. In deze fillm laten ze zien waar het mis gaat met monoteelt, pesticiden en geïndustrialiseerde landbouw. En ze geven een simpele oplossing tegen klimaatverandering, het helen van onze grond!
Regelmatig krijg ik te horen, hoe ziet zo voedselbos er dan uit? Je kunt er tegenwordig een hoop bezoeken. Maar ook op youtube vind je nodige inspiratie. Dit stel met een voedselbos in Nieuw zeeland is 1 van mijn favorieten. Ook hun andere filmpjes zijn aan te raden!
De film 'the hidden lives of trees' is een verfilming van het boek. Beide zijn aan te raden. Je gaat anders naar bomen kijken na het zien van deze film!
De film 'The Biggest Little Farm ' is een echte feel good movie! Het proces van observeren naar de natuur en reageren is permacultuur. Na deze film zul je zeker wat traantje laten, maar dit keer van schoonheid.
Natuurkunstenaar
is een website van:
Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede
KVK:64842517
Btw: nl002226430B75
Bij vragen kun je mailen naar info(at)annickgaarthuis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00