Spiritualiteit

SPIRITUALITEIT: Een reis naar binnen.

Een blog schrijven over spiritualiteit voelt als een grote stap. Ik heb er vaak over gesproken met anderen, maar ik heb er nog nooit over geschreven op het internet. Langzaam begin ik echter steeds steviger in mijn spiritualiteit te staan. Ik was altijd nieuwsgierig en zoekend, vandaar ook mijn vele reizen. Ik ging regelmatig alleen op pad en kon goed reflecteren. Ik had een diepe band met moeder aarde en voelde me als kind al aangetrokken tot magie. Toch zou ik mezelf destijds niet als spiritueel hebben omschreven.

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik naar het Boom Festival ging. Er was een grote 'healing area' waar je kon mediteren en yoga kon doen, onder andere. Iets wat me het meest raakte, was dat er steeds werd verteld: 'we are one'. Het voelde ver van me af. Ik had wel eens geprobeerd te mediteren, maar ik was nog nooit bij dat gevoel gekomen. Het wekte nieuwsgierigheid op, maar het leek wel alsof ik er niet bij kon komen.

Het universum
Een paar jaar later is dit anders geworden. Het avontuur dat ik buiten zocht, ging naar binnen. Dit gebeurde door zweethutceremonies, opstellingen, lichaamswerk, ademwerk, zelfhulpboeken en dagelijkse meditatie. Ik herinner me nog goed toen ik voor het eerst contact had met het universum. Ik gebruik zelf vaak het woord 'universum', maar anderen noemen het spirit, bron of god. Deze ervaring is moeilijk in woorden te vatten. Het was alles en niets. Het begin en het einde. Het was niet visueel, maar een weten. Het was van…….jaaaaaa dit is er ook. Ik was niet langer op aarde, niet langer in mijn lichaam. Ik voelde een intens gevoel van liefde. Het is alsof je liefde in zijn puurste vorm ervaart. Zonder oordelen, zonder ego. Alleen maar liefde en ontzettende dankbaarheid voor het leven. Ineens begreep ik 'we are one'. Ik ervaarde een eenheid van alles.

Schaduwwerk
Na die ervaring kon ik ineens mediteren en begon voor mij het schaduwwerk. Ik ging voelen en dat voelde vaak zwaar. Soms was dit eng en vermoeiend, en dan voelde ik me verloren. Er kwam veel verdriet los. Ik werd zelfbewuster, ontdekte beperkende overtuigingen, doorbrak copingmechanismen en heelde emotionele wonden. Het nam veel tijd in beslag en de coronapandemie was hier een geschikt moment voor. Het is een proces dat altijd gaande blijft. Maar ik zie dat ik daardoor emotioneel gegroeid ben. Er is meer zelfliefde gekomen en veel meer draagkracht in mijzelf. Ik vertrouw meer op mijn intuïtie.

moestuin

Boekentips

Ga jij ook door zo periode door? Laat het gebeuren, ga zitten, aanschouw wat er vanbinnen gebeurd. Je bent niet alleen. En hoe diep je ook gaat, het word weer beter. Er is niet één manier, kijk wat met jou resoneert. Gun jezelf rust en tijd hiervoor. Hieronder geef ik weer een paar van mijn favoriete tips!

Meditatie
Er is veel wetenschappelijk bewijs dat mediteren helpt bij stress, pijn en slaapproblemen. Het helpt om op een positievere plek te komen. Als je nog geen ervaring hebt, dan kun je je het jezelf makkelijk maken. Ik plaats van zitten, kun je bijvoorbeeld gaan liggen. Hierdoor kun je het langer volhouden, heb je minder pijntjes en kun je goed door je buik adem halen. Daarnaast kun je een geleide meditatie opzetten. Ze zijn volop te vinden op youtube. Als beginner kan het fijn zijn om een koptelefoon op te zetten. Dan heb je minder last van geluiden buiten.

Ademwerk
Je kunt ademwerk doen met een theapeut. Er zijn verschillende technieken. Maar je kunt ook thuis bewust gaan ademhalen. Net als mediteren kan het helpen om dieper te gaan. Je lichaam kan gaan tintelen of schudden. Je kunt de Wim hof methode proberen. Ik zelf vind deze meditatieve ademwerk filmpjes erg fijn! Zorg er voor dat je het niet gelijk te lang doet, maar langzaam bouw op.

Boekentips.
Het eerste zelfhulpboek wat ik las was "You Are a Badass at Making Money ". De schrijftster verteld op een leuke manier over onze relatie met geld en hoe je die kan veranderen. Pas later las ik de bekende manifestatie boeken zoals 'the secret' en 'het universum staat achter je'. Er zijn er in tussen een heleboel! En lukt het niet om te manifesteren? Je bent niet de enigste. Blijf lief voor jezelf, verval niet in 'ik doe het fout'. Wat jij wilt,wilt jou ook;) Blijf vertrouwen.

Voor wie zich meer wilt verdiepen in familie opstellingen is het boek 'de fontein' een fijn beginnersboek. Opstellingen kunnen helpen oude patronen/trauma's een plek geven. Systemisch werk kan ook ingezet worden door te spiegelen. Het boek 'Systemisch wijzer' laat zien dat het verder gaat dan alleen families. Denk ook aan organisaties en bedrijven.

'Het verstrooide brein' en 'als je lichaam nee zegt' van Gabor mate zijn fijn lezende boeken. Hij verteld zowel over zijn persoonlijke leven als over zijn ervaringen als huisarts. Hij verteld over de impact van onze jeugd en hij legt verbanden tussen lichaam geest.

poster eetbare-wildernis_staand

Contact

Natuurkunstenaar
is een website van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH EdeKVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen kun je mailen naar info(at)annickgaarthuis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuis10026FE8DCCD 14F6-465F-9A6A-3C9A18082618.JPG