portret schilderen-met-qupoache

Het vertrek naar Nieuw zeeland

Auckland 2017

Uitzicht op de sterren
Echt ontspannen ben ik nog niet. Mijn eerste vlucht heeft al vertraging, en in Londen moet ik met een bus naar de andere kant van het vliegveld. Er staat een enorme rij voor de bagage. Vliegvelden zijn niet mijn favoriete plek; de winkels zijn te duur en het voelt er niet echt huiselijk aan. Tijdens mijn tweede vlucht naar Maleisië heb ik gelukkig mooi uitzicht op de sterren. Ik zit bij het raam, maar dat heeft ook een nadeel: telkens als ik moet plassen, moet ik langs twee slapende mensen. Het vliegen zelf valt me echter altijd mee. Het is een lange rit, en ik doe mijn best om wat te slapen; de rest van de tijd kijk ik films.

Als ik in Nieuw-Zeeland aankom, ben ik benieuwd hoe het bij de douane zal gaan. Tot mijn verrassing ben ik er zo doorheen dat mijn visum niet eens wordt gecontroleerd. Ik koop meteen een simkaart van Vodafone, maar achteraf zou ik Spark aanraden, omdat zij overal wifi-hotspots hebben. Zo kan ik iedereen laten weten dat alles goed is en altijd de weg vinden. Het besef dat ik nu in Nieuw-Zeeland ben, komt nog niet echt bij me binnen. Wanneer mijn bagage op de band verschijnt, ben ik opgelucht, hoewel het slotje ontbreekt. Gelukkig kom ik zonder problemen door de controle heen. Snel ga ik op weg naar het hostel!

kaart1%20new%20zealand
waterverf leren

Een zoektocht (naar Oldy)

Hoe koop je een busje in nieuw zeeland.


Ik verblijf in het Brown Kiwi Hostel, iets buiten het centrum. Het is maar een halfuurtje lopen, maar vergis je niet: het gaat steil omhoog! Na dag één heb ik al spierpijn in mijn kuiten. Het centrum van Auckland heeft een Engelse uitstraling. De wegen zijn breed, met vier rijbanen in het midden van de stad. Dit betekent dat als ik een leuk winkeltje aan de overkant zie, ik eerst moet zoeken naar een oversteekplaats. Zelf vind ik het allemaal niet zo gezellig ogen. Naast het hostel is er een straat met hippe eettentjes en vintage winkeltjes, maar hier zie ik vooral koppels en groepen vrienden. Hierdoor voel ik me de eerste week behoorlijk eenzaam. In het hostel zitten voornamelijk hele groepen Fransen en Duitsers, die gezellig in hun eigen taal praten. Misschien ben ik gewoon niet zo goed in het leggen van contacten? Daarnaast is iedereen behoorlijk jong, de meesten zijn pas 18 jaar, waardoor ik me al snel oud voel!

cursusillustrerenmetkrijt

Een camper kopen in nieuw Zeeland

Na een dagje bijkomen van mijn jetlag, begin ik aan mijn zoektocht naar een busje. Ik bezoek een aantal bedrijven die busjes verkopen, die zich duidelijk op toeristen richten. Het valt me op dat er veel anderen zijn die ook op zoek zijn. De busjes worden vaak volledig gestript en voorzien van een eenvoudig bed. Al snel merk ik dat mijn budget van 5000 dollar niet toereikend is. Voor een 'self-contained' busje moet ik eerder denken aan 7000 dollar, iets wat tegenvalt. De verhalen van Nederlanders op internet waren namelijk een stuk gunstiger, maar dateren vaak van vijf jaar geleden.

Ik loop ook langs enkele hostels en zie veel auto's voorbij komen, maar weinig busjes. (Het voordeel van een self-contained busje is dat je gratis kunt overnachten.) Ik koop wat papier en maak een illustratie van een busje met de tekst 'Looking for a self-contained van'. Dit plak ik als een soort liftersbordje met ducttape op mijn rugzak, zodat ook mensen die ik niet spreek weten dat ik zoek. Helaas blijkt dat veel Franse en Duitse stelletjes ook op zoek zijn.

Zondag bezoek ik de car market. Het regent de hele dag, wat de sfeer niet ten goede komt. Er staat een rij busjes, vooral van handelaren, voor prijzen tussen de 6000 en 7000 dollar. Hoewel ik wat kan afdingen, willen de meeste handelaren dat ik vooraf 500 dollar betaal om het busje later op te halen. Ze benadrukken hun eerlijkheid en betrouwbaarheid, maar na eerdere ervaringen doe ik dat zeker niet meer. Teleurgesteld en met een ongemakkelijk gevoel verlaat ik het terrein.

Twijfelend of het me gaat lukken, boek ik nog een week in het hostel. Waarschijnlijk komt het neer op de volgende car market. Ik begin te overwegen of ik misschien mijn verwachtingen moet bijstellen en een goedkope auto moet overwegen, of dat ik mensen te veel wantrouw. Ik mis mijn thuis enorm. Online zet ik mijn zoektocht voort en word lid van allerlei Facebookgroepen voor backpackers. Er zijn wel wat opties, hoewel sommige busjes veel te duur zijn. Eén busje op 'Trade Me' (de Nieuw-Zeelandse marktplaats) trekt mijn aandacht. Ik stuur de eigenaar een bericht en mag op donderdag komen kijken, hoewel de afspraak eerst voor zaterdag stond. Die dag heb ik ineens twee bezichtigingen.

Het busje van Trade Me wordt het uiteindelijk. Het is een oudje van 35 jaar, maar volledig self-contained. De eigenaar heeft het busje niet intensief gebruikt en weet weinig over de werking van de huishoudaccu, maar komt betrouwbaar over. Voor zekerheid laat ik een 'pre-purchase vehicle check' uitvoeren, want ik heb er weinig verstand van. Aangezien er dat weekend meer mensen het busje willen bezichtigen, regel ik het zo snel mogelijk. Na een ochtend bellen, heb ik iemand die zaterdag kan komen inspecteren. Bij aankomst is hij net begonnen en voert tests uit die ik zelf niet kon doen. Hij spreekt een beetje Nederlands, wat de inspectie gezellig maakt. Tijdens de proefrit heeft hij lol om het ontbreken van stuurbekrachtiging. Op wat roest en gaten na is het busje in goede staat gezien de leeftijd. Ik besluit het risico te nemen en koop het busje, mits er een nieuwe WOF (warrant of fitness) op komt. De eigenaar regelt dit voor me, wat betekent dat ik nog een paar dagen in Auckland moet blijven.

Sinds ik weet dat ik een busje heb, voel ik me een stuk meer ontspannen. Ook heb ik leuke huisgenoten gekregen die heerlijke ontbijtjes maken. Ik bezoek wat musea en hoor van iedereen hun eerste ervaringen hier.

stillwater
stillwaterbeach
kazernetreinede

Een reis begint......maar waarheen?

Zodra ik mijn busje heb, begin ik meteen met het regelen van de verzekeringen en word ik lid van de ‘AA’ (de wegenwacht van Nieuw-Zeeland). Het geeft me een gerust gevoel dat er hulp komt als ik ergens strand. Vervolgens ga ik boodschappen doen in goedkope winkels zoals de K-Mart en The Warehouse, waar ik pannen, borden en bestek koop. Ook bezoek ik Repco om een voorraad olie in te slaan. Daarna rij ik naar een camping, ongeveer een halfuur verderop. Het rijden is nog behoorlijk stressvol: schakelen met een hendel aan het stuur is heel anders en aan het links rijden moet ik ook nog wennen. Mijn busje valt twee keer stil, en ik voel me echt een gevaar op de weg. Tot overmaat van ramp verdwaal ik een paar keer, en mijn telefoon is al leeg. Maar gelukkig vind ik met wat geluk mijn weg naar de camping in het plaatsje Stillwater.

Daar maak ik alle kastjes schoon en richt het busje in met mijn spulletjes. Tot mijn opluchting werkt de stroom, en kan ik mijn telefoon en andere apparaten opladen. De volgende dag neem ik de tijd om te ontspannen en mijn was te doen. Iedereen op de camping is ontzettend aardig. Ik ontmoet veel Nieuw-Zeelanders, ieder met een eigen verhaal, en ik geniet ervan om naar hen te luisteren. Er loopt een wandelroute vanaf de camping naar het strand, waar ik een man ontmoet die rattenvallen aan het plaatsen is. Hij lijkt al in de zestig, maar hij rent nog elke dag deze route. Wat een conditie!

Aan het einde van de dag heb ik met veel mensen gesproken en veel bijgeleerd. Samen kijken we naar de huishoudaccu van mijn busje. Hoewel die werkt, weet ik niet zeker of hij mijn gewone accu leeg kan trekken, dus gebruik ik hem voorlopig nog niet. Een vriendelijke man geeft me een boek met allerlei gratis kampeerplekken en zijn telefoonnummer, zodat ik hem kan opzoeken in Coromandel, waar zijn tweede huis staat. Veel mensen op de camping wonen in grote bussen en zijn erg behulpzaam. Het voelt alsof mijn avontuur nu echt begint.

De dag erna rij ik zeker een uur en begin iets meer te wennen aan Oldy, hoewel ik nog genoeg fouten maak. Ik neem een verkeerde afslag en beland op een onverharde weg, wat hier blijkbaar heel normaal is, al wist ik dat toen nog niet. Onderweg stopt een man met zijn vrouw naast me om te vragen of ik een plek zoek om te overnachten. Ze vertellen dat ik op de parkeerplaats bij het strand kan slapen, maar raden het af omdat ik alleen ben. Dit advies heb ik inmiddels van meerdere mannen gekregen, wat ik opvallend vind. Uiteindelijk mag ik op het land van deze vriendelijke man overnachten.

Zijn terrein is groot, met een prachtig uitzicht op de zee, en hij heeft een enorme houtwerkplaats waar hij orgels repareert. Ik mag zelfs een foto maken, en dat leidt tot een rondleiding van wel twee uur. Ik leer van alles over orgels en zijn gereedschap. Hij maakt ook prachtige houten schalen en kommen van het hout uit het bos. Daarna mag ik nog wandelen over zijn land, waarbij de koeien achter me aanlopen. Het landschap is ruig en groen, met een schitterend uitzicht op Muriwai Beach.

plantennieuwzeeland
lerenwaterverfmuriwai beach
DOOR DE GOLVEN

Het opstarten van Oldy blijft iedere ochtend een uitdaging. Ik trek hard aan de pook en geef stevig gas in de vrijstand. Na vijf minuten van pruttelen komt ze gelukkig altijd weer vrolijk op gang. Vandaag rijd ik richting Muriwai Beach, een toeristische trekpleister met een ruig zwart zandstrand. Na een heerlijke wandeling langs de kust en het bewonderen van de golven, probeer ik terug te rijden. Maar Oldy weigert dienst! Op dat moment ben ik zo ontzettend blij dat ik lid ben van de AA (de wegenwacht). Ik vermoed zelf dat er iets mis is met de accu, maar helemaal leeg kan die toch niet zijn?

Gelukkig verschijnt de hulp na ongeveer een uur. De oorzaak blijkt gelukkig maar een los draadje naar de accu te zijn, snel opgelost. Terwijl ik stond te wachten, kwam ik op het idee om spontaan een surflesson te nemen bij de surfschool naast me. Hoewel ik geen foto's heb om het vast te leggen (de nadelen van alleen reizen), sta ik toch een paar keer rechtop op de plank. Het voelt als een kleine overwinning, en ik hoop dat ik onderweg vaker de kans krijg om de golven te trotseren.

WANDELEN LANGS HET ZWARTE ZAND
De volgende dag besluit ik om een populaire wandelroute langs het strand van Muriwai nog eens te verkennen. Dit keer is er veel meer wind, en het fijne zwarte zand stuift overal. Het landschap blijft indrukwekkend, zelfs al is het een geliefde plek onder toeristen. Wat een contrast met de stranden in Nederland: er zijn hier geen rijen met winkeltjes, en het enige patatkraampje sluit al om drie uur in de middag.

Bovenaan de route ligt een broedplaats voor vogels, en het is een prachtig gezicht om de kolonies te observeren. 's Avonds loop ik dezelfde route nog eens om de zonsondergang boven de zee mee te maken. De wind geselt me nog steeds, maar het licht verandert op zo'n magische manier dat het net schilderijen van Turner lijken. De zee slaat met vloed tegen de rotsen, en de kleuren zijn adembenemend.

Een van mijn campinggenoten krijgt tijdens onze wandeling vogelpoep recht in zijn gezicht. Ik lach hard, totdat ik besef dat ik zelf ook helemaal onder zit! Het zijn de kleine ongemakken die het avontuur juist zo memorabel maken.

birdnest
_MG_3162
waterfall nieuw zeelandwaiakere rangers park

IN DE JUNGLE

Mijn reis zet zich voort, en ik rijd naar Piha, gelegen in het betoverende Waitākere Ranges National Park. Onderweg maak ik een tussenstop bij een garage om de bedrading van Oldy te laten controleren. De monteur bevestigt dat mijn huishoudaccu zichzelf uitschakelt als dat nodig is, waardoor deze altijd aan kan blijven staan zonder zorgen. Dit geeft me meer vertrouwen in mijn mobiele thuis.

In Piha begin ik meteen aan een beroemde wandeling naar de waterval. Het bos lijkt op een groene kathedraal van weelderige flora: sommige bomen hebben schubachtige bladeren die aan reuzenananasplanten doen denken, terwijl andere uitwaaieren in brede, tropische patronen. De jungle gonst van leven, met vogelzang die anders klinkt dan ik ooit heb gehoord. Aangekomen bij de waterval ben ik diep onder de indruk. Het water raast met een wilde energie naar beneden, en je kunt er zó dichtbij komen dat je de nevel op je huid voelt. Het is adembenemend, een pure kracht van de natuur.

Op het strand torent een gigantische rotsformatie hoog boven alles uit, alsof het daar is neergezet door een goddelijke hand. De oceaangolven beuken er onophoudelijk tegenaan, wat een spectaculair schouwspel oplevert. De volgende dag besluit ik deze rots te beklimmen, een uitdaging die me trakteert op een panoramisch uitzicht over de kustlijn. Later wandel ik nog een andere pittige route langs de kust, waarbij ik bij terugkomst mijn benen voel trillen van de inspanning.

's Avonds parkeer ik Oldy bij het toeristeninformatiecentrum, waar ik mag overnachten op een kleine parkeerplaats. Tot mijn geluk staan er ook twee Duitse backpackers naast me, wat het gezelliger maakt. We wisselen verhalen uit over onze reizen en delen tips. De dag erna maak ik een lange hike door het weelderige regenwoud. Onderweg leer ik over de unieke planten en ontdek ik een verlaten spoorlijn die mysterieus in de jungle ligt verborgen. Het voelt bijna alsof ik een verlaten filmset ben binnengewandeld. Na de intensieve wandelingen merk ik dat mijn benen de volgende dag behoorlijk pijnlijk zijn, maar het is het meer dan waard geweest.

lerenwaterverfmuriwai beach_MG_4016
VOORBIJ AUCKLAND, NAAR COROMANDEL

Vandaag verlaat ik Auckland eindelijk en begin ik aan mijn rit door de schilderachtige Hunua Ranges Regional Park. De weg kronkelt traag langs de kustlijn, en ik geniet van het uitzicht, ook al ervaar ik de verlaten stranden stiekem als een tikkeltje saai. De volgende dag rijd ik verder naar Thames, waar ik een nacht doorbreng op een rustige, gratis overnachtingsplek. Hier ontmoet ik twee oudere Māori-mannen die vaak van het prachtige uitzicht komen genieten. We raken aan de praat over de politieke situatie in Nieuw-Zeeland, en tot mijn verbazing vinden we veel parallellen met Nederland. Hun sterke geloof in Moeder Aarde en hun zorgen over de dreigende bebouwing van het gebied raken me diep. Naast me staat een Amerikaans stel met een caravan, en ik mag hun kano lenen. Die avond deel ik in hun vangst en eet ik vers gevangen vis. Vanaf hier gaat mijn avontuur verder, de Coromandel in.

IN HET GROENE HART VAN COROMANDEL
's Ochtends zet ik koers naar het dichte bos van Coromandel, een regio vol glooiende heuvels en diepe dalen. Mijn plan is om de berg te beklimmen die het hart van dit gebied vormt, maar al snel kom ik weer op een onverharde weg terecht. Het blijft spannend om met Oldy op deze ruwe ondergrond te rijden, vooral wanneer ik opnieuw bij een gesloten toeristeninformatie aankom. Terwijl ik rondloop, word ik overal geconfronteerd met bordjes "Verboden Toegang." Tot mijn grote teleurstelling blijkt het pad gesloten, en ik moet mijn plan om de berg te beklimmen laten varen.

Omdat ik geen foto's kan maken onderweg, rijd ik met tegenzin terug over de hobbelige weg, vastbesloten een nieuwe wandelroute te vinden. Maar ook mijn volgende poging leidt me naar een onverharde weg, en het wandelpad blijkt weer afgesloten. Ondanks de frustratie vind ik 's avonds een prachtige gratis overnachtingsplek aan het water. Hier kan ik eindelijk ontspannen, omgeven door stilte en een adembenemend uitzicht.

WARME VOETJES
De volgende dag rijd ik door naar Cathedral Cove. De locatie voelt als een scène uit een film, met hoge rotsformaties en verborgen grotten aan het strand. Omdat ik er vroeg ben, kan ik gelukkig nog enkele foto’s maken voordat de toeristenmassa arriveert. Tegen de middag ga ik naar het beroemde Hot Water Beach. Het hete zand brandt mijn voeten, en het is een bijzondere ervaring om letterlijk warme poeltjes te graven, midden op het strand. In de namiddag vult het strand zich snel met toeristen, maar ik voel me nog steeds euforisch.

Terwijl ik een stukje langs de kust wandel, valt mijn oog op iets in het water. Eerst twijfel ik, maar dan zie ik ze echt: twee dolfijnen die sierlijk door de golven springen. Het moment voelt bijna magisch, en ik kan mijn geluk niet op. Mijn dag kan simpelweg niet meer stuk.

Contact

Natuurkunstenaar
is een website van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen kun je mailen naar info(at)annickgaarthuis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuis10026FE8DCCD 14F6-465F-9A6A-3C9A18082618.JPG