camper nieuw zeelandkaart hersteld3

Langzaam

Niks hoeven

Langzaam rijd ik omhoog. Het duurt niet lang meer voordat ik mijn vriend in Christchurch kan ophalen! In plaats van een bezoek aan Mount Cook, dat ik een andere keer met hem wil bekijken, rijd ik nu naar een prachtig natuurgebied waar Edoras, de stad van de Rohan uit Lord of the Rings, is gefilmd. De bergen en het landschap zijn adembenemend, en ik kan me helemaal in de film voorstellen.

Toen ik thuis was, voelde ik altijd de drang om meer te doen. Niks doen leek verschrikkelijk. Thuis kon ik vluchten in mijn schermpje of de spullen die om me heen lagen. Maar hier, in Nieuw-Zeeland, lijkt het leven veel eenvoudiger. Ik heb al een tijd niet meer gedacht aan geld verdienen, Instagram volgers verzamelen of zorgen over de toekomst. In Nederland wilde ik altijd vaker in de natuur zijn, maar met werk, lange uren achter de laptop, en de druk van sociaal moeten zijn, leek ik daar nooit tijd voor te hebben.

Maar hier is alles anders. Ik heb geen spullen, geen vast schema, en geen verwachtingen van anderen. In de natuur hoeft niks. Er is geen druk om te presteren of iets te bereiken. Ik voel me vrij, meer in contact met mezelf. Zonder de invloeden van buitenaf voel ik me rustiger en gelukkiger. Het is een verademing om gewoon te kunnen zijn.

Mijn reis voert me ook langs de kust, en ik beland in Oamaru, een charmant stadje dat ik niet had verwacht. Het voelt hier voor het eerst echt Europees aan. De straten zijn rustig, er rijden geen auto's door de winkelstraat, en het lijkt wel of de tijd hier stil heeft gestaan. Er zijn veel alternatieve winkeltjes, en de sfeer is heel gezellig. Oamaru wordt vaak het kunststadje van Nieuw-Zeeland genoemd, waar een hechte community van kunstenaars en creatievelingen samenkomt.

Als het weer wat slechter wordt, breng ik mijn dagen door met een onverwachte groep Duitsers en Nederlanders. We kletsen, spelen spelletjes en ik lees een boel boeken. Veel van de boeken die ik lees gaan over andere reizigers en hun ervaringen, en het voelt goed om me in hun verhalen te verliezen.


maorimounttaranaki

Christchurch en de Weg naar Mount Cook

Weer samen reizen

Christchurch verrast me: de stad is gelukkig minder heuvelachtig dan Auckland, wat het rijden een stuk eenvoudiger maakt. Bij het vliegveld parkeer ik zonder problemen, maar moet ik vervolgens twee uur wachten omdat het vliegtuig vertraging heeft. En daar is hij eindelijk! Na een flinke knuffel rijden we meteen de stad uit, de natuur tegemoet. Mijn vriend kijkt verbaasd toe hoe makkelijk ik op mijn blote voeten Oldy bestuur. Alles is nieuw voor hem, en ik moet er weer aan wennen dat ik niet meer alles alleen beslis. Samen rijden we naar het Mount Cook-gebied, waar hij langzaam maar zeker aan Oldy (en het links rijden) begint te wennen. Het is fijn om samen te zijn; we lachen veel en kunnen alles met elkaar delen.

Problemen met Oldy
Bij Mount Cook genieten we van verse zalm, maar het weer zit niet mee. Daarom besluiten we door te rijden naar Queenstown. Onderweg begint Oldy echter vreemde geluiden te maken bij het starten: kkkrrrucchh. Ik maak me zorgen, want ik ken de normale geluiden van Oldy. Het is weekend, en bijna alle garages zijn dicht. In een Repco-winkel krijgen we gelukkig hulp. Ze kijken weliswaar niet naar het busje, maar nemen onze oude batterij in en vervangen deze door een tweedehands exemplaar. Dit blijkt een onverwachte zegen, want nu hebben we weer licht in Oldy, wat met de vroege zonsondergang erg welkom is.

Later vinden we een garage die open is. De monteur, een koppige oude man, constateert meteen wat er mis is: de startmotor ligt los. Alweer een bout die is losgeraakt! Hij biedt aan het te repareren, maar vraagt $250. Dat vind ik erg veel, en ik vraag of we nog even door kunnen rijden. Hij waarschuwt dat dit eigenlijk niet meer veilig is. Terwijl we overleggen, ontdekken we gelukkig de verloren bout. Met het gereedschap dat ik bij de Warehouse had gekocht, kunnen we het probleem zelf oplossen. Mijn vriend kruipt met zijn lange armen bij de motor, terwijl ik de startmotor omhoog houd. Het lukt ons! De monteur lijkt onder de indruk en geeft ons gratis advies mee.

Het Veranderende Queenstown
Drie maanden geleden kon je in Queenstown nog gratis overnachten, maar door de groeiende toeristenstroom en het afval dat ze achterlaten, zijn veel gratis plekken verdwenen. Het is teleurstellend om de negatieve gevolgen van toerisme zo duidelijk te zien. Daarom rijden we door naar Te Anau, waar we een boottocht maken door een bekende rivier, beroemd als filmlocatie voor Lord of the Rings. Dit keer is het zonnig, en Milford Sound is nog indrukwekkender dan ik me herinner.

Ik neem mijn vriend ook voor het eerst mee naar een hutje. Het is de hele avond stil, tot we bezoek krijgen van een Italiaan en een Nederlander. Het stel is in de regio om op herten en zwijnen te jagen. De Italiaan heeft een indrukwekkende kruisboog bij zich, die volgens hem evenveel waard is als een auto. Hij biedt aan dat ik hem probeer, maar ik heb niet genoeg kracht om de boog te spannen. Dat is wel wat anders dan mijn eigen boog thuis!

img_8169
selfieinoldy
cursusillustrerenmetkrijttourguide

Eigen Vissen Vangen

We rijden terug via Wanaka, vastbesloten om een rustige dag aan het meer door te brengen. Wesley pakt zijn hengel erbij om te vissen, terwijl ik heerlijk met een boek in de zon zit. Helaas wordt onze rust verstoord door een man die foto’s maakt van Oldy. Hij vertelt ons dat we hier geen nacht mogen blijven en waarschuwt dat we een boete riskeren als we blijven. Hoewel het niet lijkt alsof we regels overtreden, begin ik me toch ongemakkelijk te voelen. Terwijl anderen gewoon blijven staan, besluiten wij om een camping op te zoeken. Soms denk ik dat ik te netjes ben; altijd die regeltjes volgen terwijl je misschien meer uit het leven haalt door iets vaker je schouders op te halen.

Opheldering over de Regels
De volgende dag besluiten we bij de gemeente langs te gaan om precies te achterhalen hoe het nu zit met de kampeerregels in Nieuw-Zeeland. Wildkamperen is toegestaan, maar alleen onder strikte voorwaarden. We leggen uit wat er is gebeurd, en de vriendelijke vrouw aan de balie vermoedt dat het gewoon een boze Kiwi (Nieuw-Zeelander) was die toeristen liever ziet vertrekken. We horen vaker over inwoners die, uit frustratie, gratis kampeerplekken saboteren. Zo heeft iemand grote stenen geplaatst bij de ingang van een populaire gratis plek om toegang te blokkeren.

De vrouw geeft toe dat zelfs zij niet alle regels precies weet of begrijpt. Ze stuurt ons een uitgebreide mail met de voorwaarden. Zolang we ons daaraan houden, hoeven we ons geen zorgen te maken over boetes. Met deze geruststelling vinden we die avond een prachtig gratis plekje aan het meer, waar we zonder zorgen genieten van de rustige nacht.

maori standeeldmountcook

Een Helderde Nacht

De weersvoorspellingen in Nieuw-Zeeland zijn vaak onbetrouwbaar, dus besluiten we maar gewoon een helikoptervlucht te boeken. Als het slecht weer is, kunnen we altijd nog annuleren. We rijden richting Mount Cook, en onderweg nemen we de tijd om wat te vissen. Bij Mount Cook aangekomen, blijkt het eindelijk een heerlijke zonnige dag te zijn! We wandelen veel, genieten van de natuur, en komen zelfs een wilde kat tegen. De zonsondergang is adembenemend, en Mount Cook kleurt prachtig rood. S'nachts kunnen we eindelijk zien waarom dit park beroemd is voor het stargazen. Het is de donkerste plek van Nieuw-Zeeland, en inderdaad, de sterrenhemel is fenomenaal. Ik heb nog nooit zo duidelijk de melkweg kunnen zien!

Vliegen naar de Hoogste Berg
Hoewel het in de ochtend een beetje helder lijkt, komt er toch snel bewolking opzetten. We besluiten toch naar het vliegveld te gaan, hopend op opklaring. Daar kunnen ze zelf ook niet zeggen of het weer snel zal verbeteren, dus we worden verplaatst naar later die dag. Helaas blijft het bewolkt, en door de wind kunnen we niet met de helikopter, maar wel met een klein vliegtuigje. We willen graag beide ervaringen meemaken, dus we plannen een afspraak voor de volgende ochtend. We wachten die dag weer, maar helaas is het nog steeds niet goed genoeg om te vliegen.

Op dag drie klaart het eindelijk op, en we krijgen de kans om de lucht in te gaan! We worden gewogen, en het blijkt dat ik voorin mag zitten. We starten de vlucht met de helikopter, en het is een ervaring die ik nooit zal vergeten. De helikopter zweeft bijna stil in de lucht, wat een ongelooflijk gevoel is. Het uitzicht over het indrukwekkende landschap is adembenemend, en dichterbij de gletsjer zien we allerlei verschillende soorten ijs in verschillende vormen en kleuren. We landen bovenop de gletsjer en maken een korte wandeling over het ijs. Het is jammer dat we niet meer te voet naar de gletsjer kunnen, maar dit is zeker een prachtig alternatief.

Na de helikoptervlucht stappen we in het kleine vliegtuigje. Dit vliegt heel anders! We schudden en stoten over de lucht, glijdend over de gletsjer om genoeg snelheid te maken. Het verschil tussen de helikopter en het vliegtuigje is groot. Ik voel me eerlijk gezegd een beetje misselijk door de schokken, maar gelukkig word ik afgeleid door het uitzicht, dat net zo indrukwekkend is als het was in de helikopter.

cave
pancakerocks
IMG_7963
img_8288
helikopter
ijs
_MG_4268
_mg_4284
waimangu park muriwai beach
Naar het Noorden

Hoewel de dag helder begint, trekken er al snel wolken samen. Toch rijden we optimistisch naar het vliegveld, hopend dat de lucht nog opklaart. Daar aangekomen blijkt dat ook zij niet zeker weten of vliegen mogelijk zal zijn. Onze boeking wordt verplaatst naar later op de dag, maar de omstandigheden blijven ongunstig. Door de harde wind kan alleen het vliegtuigje vliegen, maar wij willen per se ook een helikoptervlucht ervaren. Omdat we de tijd hebben, besluiten we het de volgende ochtend opnieuw te proberen. Helaas blijft het weer tegenzitten. Pas op de derde dag krijgen we een kans: het wordt eindelijk helder genoeg, en de spanning stijgt terwijl we ons klaarmaken om de lucht in te gaan!

Verder naar Kaikoura
Na ons avontuur rijden we verder naar Kaikoura, een route waar je goed de gevolgen van recente aardbevingen ziet. Hoewel de weg open is, moeten we regelmatig wachten door de vele werkzaamheden. Ook in het dorp zelf zijn de naschokken van deze ramp nog voelbaar in de infrastructuur en de sfeer. Ondanks dat heeft Kaikoura een fijne, relaxte surfcultuur. De kustlijn hier is beroemd om de dolfijnen en walvissen, maar helaas hebben we geen geluk gehad ze te zien. Toch maken de prachtige, helderblauwe wateren en de indrukwekkende kliffen de stop meer dan de moeite waard.

Overtocht naar het Noordereiland
Na Kaikoura rijden we naar Picton, waar we de boot nemen naar het Noordereiland. De overtocht voelt als een symbolische overgang naar een nieuw hoofdstuk in onze reis. Het landschap verandert langzaam terwijl we wegvaren van het Zuidereiland. Het Noordereiland wacht op ons met nieuwe avonturen en herinneringen om te maken.

whangereiriverpexels duane mendes 43719258 8763778

Een Onverwachte Twist

Na aankomst in Wellington brengen we Oldy naar de garage voor een APK-keuring. Helaas is het slecht nieuws: Oldy komt niet door de keuring vanwege ernstige roest bij de A-stijlen. De reparatiekosten zijn hoog, en we besluiten na lang nadenken Oldy eerder te verkopen dan gepland. Hoewel het moeilijk is om afscheid te nemen, brengt de verkoop onverwachte opluchting. Met alleen een backpack en een gratis tent van een Duitser gaan we verder. Het voelt bevrijdend, maar ook uitdagend, om opnieuw te improviseren en met minder middelen te reizen.

Nieuwe Reismodus: Liften
In Wellington proberen we te liften, wat aanvankelijk stroef verloopt. Net als we willen opgeven, stopt een camper die we eerder hadden ontmoet. Met hun hulp komen we een flink stuk verder en overnachten op een camping. Het liften brengt ons dichter bij mensen; we praten uitgebreid met een Nederlands stel dat ook aan het reizen is. De volgende dag krijgen we een lift van een vriendelijk ouder echtpaar uit India, die ons meenemen naar Palmerston North. Onderweg delen ze tips over Nepal, onze volgende bestemming.

Palmerston North en Voorbereidingen voor Nepal
In Palmerston North halen we mijn vaccinaties voor Nepal. Het verloopt allemaal soepel, en het voelt goed om dit geregeld te hebben. Met nog een week in Nieuw-Zeeland besluiten we de tijd optimaal te benutten door een uniek avontuur aan te gaan: een kanotocht over de Whangarei-rivier.

Kanotocht op de Whangarei-rivier
Vanaf een afgelegen camping brengt een vrolijke Maori-chauffeur ons naar de rivier. Hij geeft ons basislessen kanovaren en legt uit hoe we het ruigere water veilig kunnen trotseren. Onze kano is beladen met twee waterdichte tonnen vol eten en onze tent. Samen peddelen we door een adembenemend landschap van oerwoud en stille wateren, waarin de bomen als een spiegel reflecteren.

De eerste dagen zijn fysiek zwaar: we roeien urenlang en sjouwen de kano en tonnen naar hoger gelegen slaapplaatsen om de stijgende rivier te vermijden. Hoewel we alleen kamperen op afgelegen plekken, voelt de rust van de natuur betoverend.

Spanning op de Laatste Dag
De laatste dag is het meest uitdagend, met ruige wateren waar velen omslaan. Voor ons zien we anderen het water in vallen. Ondanks onze twijfel besluiten we het erop te wagen. Met krachtige slagen trotseren we het woeste water, hoewel ik voorop een flinke plens water over mij heen krijg. Bij de overkant scheppen we het water uit de kano en kijken we toe hoe anderen het proberen.

Na vier dagen bereiken we moe maar voldaan de ophaalplaats, zonder om te vallen. Het was een intensieve, maar ongelooflijk mooie ervaring die nog lang zal blijven hangen.

_mg_0062_mg_0272pexels lastly 967419

Mensen zijn... te vertrouwen

Als kind kreeg ik, net als velen, vaak te horen dat je vreemden niet moet vertrouwen. Begrijpelijk, maar tijdens mijn reis leerde ik hoe bijzonder het kan zijn om juist vreemden te vertrouwen. Vaak ontstaan daaruit de mooiste ervaringen.

Liften en Vertrouwen
Terug naar Palmerston North kregen we een lift van een schattig oud dametje. Voor ze ons meenam, had ze ons eerst van een afstandje geobserveerd. Toen ze besloot dat we betrouwbaar waren, mochten we mee. Het was bijzonder om te horen hoe ze genoot van ons gezelschap; het maakte haar reis ook gezelliger. Het laatste stukje kregen we een lift van een jonge zakenman. Het verbaast me hoe open en kwetsbaar mensen soms zijn tijdens deze korte ontmoetingen.

Een andere keer stopte een vrouw spontaan terwijl we met onze backpacks rondliepen. Ze kende het gevoel van een zware backpack en bood aan ons een stuk verder te brengen. Zo’n onverwachte hulp maakt reizen nog specialer.

Een Maori-ervaring
Een van de meest memorabele ontmoetingen was met een vrouw diep verbonden met haar Maori-cultuur. Ze nodigde ons uit bij haar thuis, waar we een echte Maori-maaltijd mochten ervaren. De warmte en gastvrijheid waarmee ze ons ontving, zullen me altijd bijblijven.

Uitgenodigd door Australiërs
Toen we op een regenachtige dag geen lift konden krijgen, stopte een jong Australisch stel. Na een tijdje kletsen nodigden ze ons uit in hun vakantiehuis vlak bij Tongariro National Park. We bleven een paar dagen en genoten van hun gezelschap. Door een storm konden we niet de track lopen die we hadden gepland, maar uiteindelijk besloten we Tongariro Crossing opnieuw te doen, ondanks het koude en natte weer. Het landschap met deels bevroren water maakte het extra bijzonder.

Hostelleven en Nieuwe Plannen
Na Tongariro verbleven we in een hippieachtig hostel. De eigenaar was vriendelijk en er was een kat die ’s nachts gezellig bij ons kwam liggen. Deze manier van reizen is drukker, maar biedt spontane ervaringen. Toch was het fijn om even een paar dagen bij te komen.

In het hostel ontmoetten we een Duits meisje dat een auto wilde huren om het noordelijkste puntje van het Noordereiland te verkennen. Dit kwam perfect uit, want wij hadden ook nagedacht over een auto om de reis sneller en makkelijker te maken. Met haar en een Duitse jongen die we nog niet kenden, huurden we uiteindelijk samen een auto. Als je me in Nederland zou vragen om met vreemden op vakantie te gaan, had ik waarschijnlijk geweigerd. Maar nu voelde het natuurlijk en keek ik er zelfs naar uit.

Een Lift naar Auckland
Om op tijd in Auckland te zijn voor onze nieuwe plannen, probeerden we te liften. Terwijl we onze strategie bedachten, stopte er een vriendelijke oudere man die ons helemaal naar Auckland wilde brengen! Het was een buitenkans die we niet konden laten schieten. Onderweg deelde hij fascinerende verhalen; hij bleek advocaat, aanklager en rechter te zijn geweest. De tijd vloog voorbij, en voor we het wisten, waren we weer terug in Auckland.

More Info
glowwormsIMG_2094img_2071

Een Glow Worm Grot bij Nacht

Ons avontuur begon met het ophalen van Lena, een Duits meisje dat we eerder hadden ontmoet. Samen met Jullian, onze chauffeur, besloten we direct de stad uit te rijden. Onderweg pikten we nog een Duitse jongen op. In het donker kwamen we aan bij een gratis glow worm grot. Dat het zo rustig was, maakte de ervaring nog magischer. De grot zelf was weids en hoe verder je liep, hoe meer de wanden schitterden van de wormpjes. Het voelde alsof je naar een sterrenhemel keek. Lena, die ook een betaalde grot had bezocht, vond deze zelfs indrukwekkender!

Onderweg en Verzekerd
De volgende ochtend ging de reis verder naar Mangonui. Onderweg vloog er door een vrachtwagen een steentje tegen de ruit, waardoor er een putje ontstond. Gelukkig waren we volledig verzekerd. Dit gaf ons reden tot vele grapjes over alleen de banden onverzekerd terugbrengen. Die banden bleven echter heel. 😉

We maakten meerdere stops, onder andere bij watervallen. Bij één daarvan kon je erachter langs lopen. Ik besloot een duik te nemen en de kracht van de waterval zelf te voelen. Het was een onvergetelijke ervaring.

In Mangonui verbleven we in een hostel, waar we gezellige gesprekken hadden met andere reizigers. De volgende dag bezochten we Russell, een historisch dorpje dat aanvoelde als een mix van Abel Tasman en Europese invloeden. Toch merkte ik dat het Noordereiland een stuk drukker is dan het Zuidereiland.

Cape Reinga: Het Einde van de Wereld
Een van de hoogtepunten was de rit naar Cape Reinga. De route ernaartoe was prachtig, met landschappen die steeds ongerepter aanvoelden. Volgens de Maori’s is Cape Reinga de plek waar zielen naartoe gaan na de dood. Dat idee voelde passend; de plek straalde een mystieke rust uit.

Bij 80 Mile Beach (eigenlijk 55 mile) genoten we van de eindeloze zandvlakten en hoge duinen. Hoewel de klim naar boven zwaar was, konden we het niet laten om op achtergelaten waveboards naar beneden te glijden. Omdat het avond was, hadden we het strand helemaal voor onszelf.

De Grootste Bomen van Nieuw-Zeeland
Onze tocht bracht ons door Waipoua Forest, bekend om de grootste kauri bomen ter wereld. Deze gigantische bomen waren adembenemend. Een Maori-gids vertelde ons dat de traditie om bomen te knuffelen slecht was voor de wortels, en daarom is er nu nog maar één boom die je mag knuffelen. Uiteraard deden we dat!

Afscheid in Auckland
In Auckland sloten we onze reis af met een bijzonder ijsje bij Giapo. Daarna namen we afscheid van onze reisgenoten. Het was verdrietig om dit prachtige land te verlaten, maar tegelijkertijd voelde ik opwinding voor mijn volgende bestemming: Nepal.

hogeduinen
eindevannieuwzeeland
grouphug

Contact

Natuurkunstenaar
is een website van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen kun je mailen naar info(at)annickgaarthuis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuis10026FE8DCCD 14F6-465F-9A6A-3C9A18082618.JPG