Wat kun je allemaal tekenen en schilderen tijdens de lessen?

Februari, 2022

BACK     <

Gedurende de jaren zijn er prachtige kunstwerken ontstaan tijdens de wekelijkse lessen. Iedereen heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en dat weerspiegelt zich ook in het werk dat wordt gecreëerd. De lessen bieden veel vrijheid, waardoor er diverse kunstwerken ontstaan. Vaak hoor ik van cursisten dat ze altijd al creatief waren, maar dat docenten in het verleden bijvoorbeeld hebben gezegd dat het niet is toegestaan om afbeeldingen over te nemen of dat er geen financiële waarde aan te hechten is. Hierdoor zijn ze onzeker geworden en hebben ze het plezier in tekenen verloren. Andere cursisten hebben daarentegen nooit getekend en willen hun creativiteit ontwikkelen. Wat de achtergrond ook is, iedereen is welkom in het atelier en wat er ook wordt gemaakt, het heeft waarde.

 

In deze blog wil ik een sneak peek geven van enkele kunstwerken die zijn gemaakt tijdens de lessen, om jou te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan.

Het tekenen en schilderen van portretten

 

Voor beginnende tekenaars is het makkelijk om te oefenen door middel van trucjes. Zo zijn er richtlijnen voor het tekenen van een portret. Een ei-vorm, met daar in het midden de ogen. Als je goed gaat observeren zie je dat dit bij iedereen ongeveer op dezelfde plek zit. De oren beginnen bijvoorbeeld vaak bij het midden van de ogen. Diepte van een hoofd, het 3d in de vingers krijgen is ook een onderdeel. Licht en schaduw spelen hierin een rol. Simpele trucjes zoals op boosterpapier werken kan hier bij helpen. Deze basismiddelen kunnen helpen om een gezicht beter in proporties te krijgen. En veel blijven oefenen natuurlijk!

 

Natuurlijk is ieders gezicht anders, we zijn allemaal uniek. Dat geld voor de vorm van een gezicht, maar ook voor alle onderdelen in een gezicht. Juist omdat we allemaal verschillende zijn maakt het portretten tekenen en schilderen zo boeiend.  Ieder werk word uniek, want de persoonlijkheid van het model komt naar voren, de tekenstijl, de visie van de tekenaar en het medium wat hij of zij gebruikt. Er is een enorme veelvormigheid. Met schaduw van boven komen er diepe schaduwen die vaak zorgen voor een boos/donker effect. Diffuus licht zorgt juist voor meer vriendelijk effect. Materiaal keuzen, de toon van je penseel, alles speelt een rol voor het eindresultaat. Van cartoon, tot realisme tot abstract, je kunt hier je eigen weg in vinden!

Leren illusteren van een prentenboek

 

Sommige cursisten komen om te leren illustreren. Ze willen bijvoorbeeld hun eigen kerst/bruiloft kaartje ontwerpen of een prentenboek. Of ze hebben de droom om van hun beroep illustrator te maken. Dan gaan we aan de slag met bijvoorbeeld character design. Een karakter ontwikkelen doe je bijvoorbeeld voor het maken van film of boek. Je kijkt naar een persoonlijkheid. Bijvoorbeeld een meisje wat een Schotland woont. Dan denk je bijvoorbeeld aan een roodharig meisje met sproetjes. Schotse rokken, hoge bergen en mythische bossen. Keuzes in kleuren, illustratiestijl kunnen de illustrator helpen om een mooi karakter neer te zetten. Er zijn hele bekende archetypes. Zo hebben schurken vaak een grote neus of een prominente kin. Je leert mindmappen, inspiratie bij elkaar zoeken om zo tot een eigen uniek beeld te komen. Het voordeel van illustreren is, dat je niet realistisch hoeft te kunnen tekenen. Je kunt ogen op vele manieren tekenen, rond, vierkant en met driehoeken! Perspectief wat niet klopt en uit zijn voegen is. Streepjes als handen. Allerlei materialen kunnen samen komen in 1 illustratie. Er is veel creatieve expressie en vrijheid als het over illustreren gaat!

Leren illusteren van dieren

 

Cursisten nemen graag hun verhalen van thuis mee naar les. Hierin is ook altijd inspiratie te vinden. Een reis naar Afrika kan een unieke en persoonlijke geïllustreerd boekje worden. Een huisdier kan een lino snede worden, die op verschillende papieren en tassen kan worden afgedrukt. Wie iets nieuwes wilt proberen, kan dit aangeven en dat zorg ik er voor dat het de volgende les binnen is!

BOTANISCH TEKENEN en landschappen schilderen

 

Sommige cursisten laten zich net als mij graag inspireren door de natuur. Een bloem of plant kan dan een uitgangspunt zijn om te schilderen. Tekenen naar de waarneming vergt veel oefening. Maar je zult zien, aan het einde van zo les heb je nieuwe observaties gedaan! Ook is het een proces om aquarelverf onder de knie te krijgen. Anderen cursisten nemen foto’s mee van wandelingen en vakanties. Denk aan het schilderen van bomen, de heide van de Veluwe en zonsondergangen. Deze kunnen met verschillende materialen neergezet worden.

 

 

 

abstract en naar gevoel schilderen, experimenteren met materialen

 

Niks is zo lekker om een muziekje op te zetten lekker te gaan droedelen. Spelen met waterverf, je vingers, afdrukken maken met glas, of zelfs op blote voeten schilderen! Hoe vrijer je zelf bent hoe meer je kunt doen in het atelier. Soms ontstaan de mooiste werken door in magazines te bladeren en collage's te maken. Of door zout in je waterverf te strooien of door een pot verf om te gooien. Ongelukjes kunnen mooie werken in gang brengen. Het maakt je creativiteit los, je laat even je perfectionisme achter en laat je gaan in het moment.  Tijdens het tekenen is er ruimte voor het onverwachte, en zo komen we ook weer terug op de verwondering. Illustraties trachten geen antwoorden te geven op feitelijke vragen. Ze zijn voor interpretatie vatbaar. De onzekerheid van een tekening creëert mogelijkheden voor ontdekkingen.

Leer je illustraties digitaliseren in photoshop

 

Als je een mooie illustratie hebt gemaakt, dan wil je die soms ook digitaal. In het atelier is het mogelijk om in hoge resolutie te scannen. Ik kan helpen met het digitaliseren van een illustratie. Het is ook mogelijk om een photoshop les te krijgen. Je leer je dan een aantal basis stappen om je illustratie te bewerken. Denk aan kleuren aanpassen, uitsnede maken en je werk druk klaar maken. Op die manier kun je bijvoorbeeld je eigen kerstkaarten maken en versturen! Sommige cursisten willen later naar de kunstacademie of graag exposeren. Dan help ik bij het samenstellen van je portfolio en je website.

 
Ben jij hierdoor geïnspireerd? En wil je zelf aan de slag?
Kijk hier naar de agenda en meld je aan voor een proefles.