Mijn favoriete wandel plekjes in Ede

Februari, 2023

BACK     <

Toen ik verhuisde naar Ede kende ik het gebied niet. Ik kende alleen het National park de hoge veluwe. Maar ik wist niet dat de omgeving eromheen net zo mooi is!

wandelen op de Sysselt

 

Ik ben zeer gelukkig dat ik naast de sysselt woon. Dit is mijn vaste wandelroute omdat het zo dichtbij is, maar ook omdat dit een vrij wandelgebied is voor de hond. Het begint met een wat dicht loof- en naaldbos gebied, maar wie wat verder loopt vind er ook stukjes heide en een open stuifzandgebied. Dit stuifzandgebied heet het "paradijs'. Hier ga ik graag even lezen, picknicken of mediteren. Ik geef hier ook mijn workshop Natuurtekenen. Mensen denken vaak dat ze ver moeten lopen om wild te zien, of heel vroeg moeten gaan wandelen. Of ze gaan naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Niks is minder waar, regelmatig zie ik hier herten, edelherten, uilen en zwijnen. Het is waar dat de kans in de vroege ochtend groter is, maar toch zie ik ze vaak middag op de dag. Zelfs als er andere mensen en honden in de buurt lopen. Vaak steken ze rustig het pad over. Ik heb zelfs al mensen ontmoet die hier de wolf zijn tegengekomen! Er loopt ook een mooi fietspad, wat langs klompenpaden loopt. Je kunt naar Wageningen en Arnhem fietsen.  Het natuurgebied De Sysselt is gelegen aan de westzijde van Ede en biedt een afwisselend landschap van bossen, heidevelden en graslanden. De wandelroute door dit gebied is ongeveer 7 kilometer lang.

 

Bovendien kun je na je wandeling even een rondje lopen op het Prins Maurits Kazerne. Hier is mijn atelier Natuurkunstenaar te bezichtigen. Het terein heeft een historische militaire geschiedenis. Mijn atelier bevind zich in een gemeentelijk monument, het is een oude paardenstal geweest. Voor wie hier meer over weten kan een tour doen bij Het Oorlogs- en Garnizoensmuseum De Smederij. Daarnaast kun je lekker eten en shoppen bij Jorisbrood, Stall, Urban Funghi en Smaakpark!

 

 

 

 

 

 

 

Natuurcentrum Veluwe

 

In de zomer (augustus) bloeit de heide. De paarse kleuren zijn prachtig en de openheid is vriendelijk en weer heel anders dan in het bos. Ik vertrek zelf graag vanuit het natuurcentrum veluwe. Hiervandaan loop ik graag naar de schaapskooi en de Kreelsche Plas. Onderweg geniet ik van de heide. Op doordeweekse dagen is het er niet zo druk. De natuur van Ede is prachtig, maar er is weinig water. Daarom zit ik graag bij de Kreelsche Plas. In het voorjaar zeg loop langs de schaapjes en zeg ik de lammeren gedag.

 

wekeromze zand

Het Wekeromse Zand is prachtig gebied met stuifzand. Ik kom er graag omdat het er wat rustiger is. Daarnaast is het een glooiend landschap, waardoor er vaak het gevoel heb dat ik in het buitenland ben. Moeflons en heidekoeien lopen er rond. Het is ook mijn favoriete  plek om de zonsondergang te bekijken.

Het natuurgebied De Sysselt is gelegen aan de westzijde van Ede en biedt een afwisselend landschap van bossen, heidevelden en graslanden. De wandelroute door dit gebied is ongeveer 7 kilometer lang en start bij de parkeerplaats aan de Bovenbuurtweg.

 

Hindekamp

Voor wie op zoek is naar rust en stilte is de Hindekamp een uitstekende keuze. Dit natuurgebied is gelegen ten zuiden van Ede en biedt een afwisselend landschap van bossen, heidevelden en vennen. De wandelroute is ongeveer 6 kilometer lang en start bij de parkeerplaats aan de Hindekampweg.

 

Edese Bos en Ginkelse Heide

Een wandelroute door het Edese Bos en over de Ginkelse Heide is een aanrader voor iedereen die van afwisseling houdt. Je wandelt door een afwisselend landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Ook kom je langs historische bezienswaardigheden, zoals het monument voor de Slag om Arnhem en de Galgenberg. De wandelroute is ongeveer 10 kilometer lang en start bij de parkeerplaats aan de N224 bij Ede.

 

Met deze wandelroutes heb je een goede indruk van de prachtige natuur die Ede te bieden heeft. Het mooie van wandelen is dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht leeftijd of conditie. Door regelmatig te wandelen blijf je fit en gezond en geniet je tegelijkertijd van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Veel wandelplezier!

 

Wil je graag meer wandelen?

Meld je aan voor de workshop Natuurtekenen